Name: Vicki Massey       

Current position: Director and Founder of the Senior Citizen’s Food Pantry in Midlothian

Age: 63

City of residence: Midlothian   

Education: College

Prior experience (relative to office):  Worked for two police departments and a funeral home

Family:  Husband, Hershal; daughter,  Melissa and husband Greg; four awesome grandsons, Matthew, Gregory, Christian, and Cash. Hershal’s family settled in Midlothian in 1868. His maternal grandparents settled in Sardis a few years later.

When I “married into Ellis County” in 1972, I fell in love with the people and the area. We moved to Midlothian in 1990 and have been active in the community ever since.

Hobbies: Playing “42”; and discovering another world on the computer

QUESTION 1: In your own words, why are you running for Justice of the Peace?

ANSWER:  Because the Good Lord “laid it on my shoulders” and after finding out about the office, in detail, I know I can be a very good Justice of the Peace.

QUESTION 2: If elected, do you plan on operating the justice of the peace office as a full-time position? If not, please explain how you plan to cover the required duties of the office, specifically, the 24-hour call shifts that are rotated among the county’s four JP judges.

ANSWER:  I certainly intend to operate the office full time.  As I understand, there are many times when “40 hours” are only a portion of the work load.

QUESTION 3: As justice of the peace, what changes will you make to the Pct. 4 office and why?

ANSWER: For the time being, I do not believe any changes would improve the office and I am a firm believer that if it is not broken, don’t fix it!

QUESTION 4: Are you current on your personal and business taxes?

ANSWER:  Yes

QUESTION 5: Have you personally had criminal and/or civil legal issues (this does not include any litigation as a public official) and if so, how were those resolved?

ANSWER:  No

QUESTION 6: Because of the requirements of being called out to the scene of a fatal accident, homicide or death at any time, in any condition, do you feel you are physically able to perform the duties of the job?

ANSWER: We go to the North Texas Food Bank every Thursday morning, rain, shine, sleet, snow, or 100 degree temperature.  We load between 10,000 to 15,000 pounds of food; take it to our Senior Citizen Food Pantry and unload it. 

I lift 100 pound bags of potatoes, fifty pound boxes of canned goods….come home and lift 50 pound sacks of horse and cattle feed.  I load and haul 250 (90 to 125 pounds) bales of hay every summer. 

Until Hershal retired, I did this by myself.  You can count on one hand how many times I have been ill in the last twenty years. I, also, have a very keen sense of direction!  I am certainly capable of performing the duties of the job!!! 

QUESTION 7: As judge presiding over “the people’s court,” are you willing to study the law in order to provide fair, impartial and speedy justice for the citizens who appear before your court?

ANSWER: I am very willing to study the law.  I am computer literate; plus there is a team of lawyers in Austin, hired by the State of Texas, to answer any questions I may have.

QUESTION 8: Do you feel being an attorney is an advantage, disadvantage or neutral to serving as justice of the peace? Please explain.

ANSWER: This is a People’s court where neither party has to have an attorney.  I feel if the judge studies the law and has common sense, SHE will do fine.

QUESTION 9: Under what circumstances would you consider recusing yourself in a case due to a conflict of interest?

ANSWER:  I would excuse myself from a case if the defendant is a very close friend or a member of the family.  I would also excuse myself if I overheard or was told damaging information pertaining to the case.

QUESTION 10: How you feel about taking over the truancy responsibilities for the school districts in Pct. 4?

ANSWER:  I would not mind; BUT Judge Roy Vaughn and the city of Midlothian and Judge Scott Kurth and the city of Red Oak do an extremely good job of handling the truancy right now.

QUESTION 11: How do you view the relationship between the J.P. office and the constable office?

ANSWER: It must be a very good relationship because they work “hand in hand” with each other.

QUESTION 12: What is your view on the role of a J.P., that is, is it your responsibility to legislate from the bench, or apply the law as it is set forth in the Constitution and state laws.

ANSWER: I firmly believe the laws set forth in our Constitution and the State of Texas are the only laws that should be applied.

QUESTION 13: Tell us why you feel you are the best person for this position.

ANSWER:  I have common sense, integrity, and a strong desire to serve the people of Ellis County.